luni, 18 februarie 2013


Tema este o prelucrare a temei concursului organizat de Transilvania Fest, cu sprijinul Primăriei Blaj, concurs desfăşurat în perioada 01.06  – 18.07.2011.  Competiţia a avut drept scop reabilitarea Palatului Culturii din Blaj.
Transilvania Fest lansează, împreună cu Primăria Blaj și Consiliul Județean Alba, un concurs de idei deschis arhitecţilor români pentru reabilitarea Palatului Cultural din Blaj. Clădirea a fost construită în anii ‘30 și a trecut printr-un incendiu în anii ‘90. Autoritățile locale vor aloca pentru punerea in practica a proiectului câștigător un buget de 2 milioane de euro pentru restaurarea și reconversia spațiului Palatului spre utilizare.
Intervenţia urmăreşte selectarea celor mai competente propuneri de idei pentru o utilizare ulterioară a clădirii respective pentru activităţi în domeniul culturii, adresate publicului. Clădirea va cuprinde și o zonă de birouri pentru Academia Română şi pentru societăţi culturale din Municipiul Blaj.
Printre obiectivele proiectului se numără găsirea unor soluţii valoroase pentru realizarea și refuncționalizarea Palatului Cultural, promovarea valorilor arhitecturii româneşti și invitația la partipare activă privind conștientizarea gravelor limitări impuse de legile românești în ceea ce privește atribuirea unui proiect de anvergură prin licitație publică, care impune prețul cel mai scăzut în detrimentul calității.
Palatul Culturii a fost construit în anii ‘30 cu scopul principal de a sprijini și găzdui proiecte culturale, educaţionale şi artistice, fiind inaugurat în 1936 de către Carol al II-lea, rege al României. În anii ’90, din cauza unui incendiu, un procent de peste 40% din clădire a fost distrus iar aceasta nu a mai fost utilizată or restaurată de atunci.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu